Tiyatronun unutulmaz isimlerinden Şükran Güngör
“Onikinci Gece”, “Hamlet”, “Kızım Ayşe”, “Güle Güle” başta olmak üzere pek çok tiyatro oyunu, sinema filmi ve televizyon dizisinde canlandırdığı karakterlerle seyircinin gönlünü kazanmış bir oyuncu ve oyuncudur. , “Aşk-ı Memnu” ve “Uğurlugiller”. Ses sanatçısı Şükran Güngör, ölümünün 21’inci yılında anılıyor.
Sanatçı Nuri Güngör’ün oğlu olarak 21 Kasım 1926’da Aydın’ın Çine ilçesinde doğdu. Şükran Güngör, ilkokulu Çine’de, ortaokulu Aydın’da, liseyi ise İstanbul İstiklal Lisesi’nde okudu.
Tiyatroya ilk olarak lojmanlarda adım atan Güngör, ailesinin isteği üzerine 1951 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne girdi. Eğitimini yarıda bırakan sanatçı, Muhsin Ertuğrul’un kurduğu Küçük Sahne’de “Fareler ve İnsanlar” adlı oyunla profesyonel oyunculuğa başladı.
Güngör, TRT’de Haldun Dormen’in sunduğu “Haftanın Sohbeti” programına ilişkin yaptığı açıklamada oyunculuğu seçmesinin nedenini şu sözlerle açıkladı:
“Sanırım oyuncu olmamda iki şey etkili oldu. Birincisi, çocukluğumda babam beni sık sık oraya gelen gezici tiyatrolara götürürdü. Zaman zaman ilgimi çekerdi. Sonra Çine Halkı’ndaki kardeşlerimiz. House temsil grubu yılda birkaç oyun sergiliyordu. Bunlar da bana çok çekici geliyordu. Çok fazla. “Heyecanlanırdım. Sanırım yavaş yavaş içime tohum ekiyorlardı.”
1965 yılında Yıldız Kenter ile evlendi.
“Karakolda”, “Onikinci Gece”, “Baba”, “Hamlet”, “Örümcek”, “Yerde Bulutu”, “Bir Umut İçin” ve “Godot’yu Beklerken” gibi birçok oyunda önemli roller oynadı. . Başarıyla canlandıran sanatçı, 1956 yılında Küçük Sahne’den ayrılarak 3 yıl çalıştığı Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalışmaya başladı.
Karaca ve Site tiyatrolarında birer yıl çalışan Şükran Güngör, 1962 yılında Müşfik ve Yıldız Kenter kardeşlerle birlikte kurdukları Kent Oyunları’nda sahneye çıktı.
Kent Oyuncularından “Rashomon”, “Aptal Kız”, “Aşk Efsanesi”, “Ayakkabı”, “Derya Gülü”, “Miras”, “Üç Kuruşluk Opera”, “Pembe Kadın”, “Vanya Amca”, “Çöl Faresi”. “Elini Ver Broadway”, “Buz Çözülmeden”, “Arzu Tramvayı”, “Küçük Mutluluk” ve “Sözüm” oyunlarında rol alan Güngör, 1965 yılında Yıldız Kenter ile evlendi.
1970’li yıllarda Müşfik Kenter’in birkaç yıllık ayrılığı sırasında sanatçı, Kent Actors grubunun ikinci başrol oyuncusu olarak yer aldı ve ABD’de “Derya Gülü” adlı oyunun temsillerinde oynadı.
“Hain Kurttan Kim Korkar?” “Fatma Bacı”, “Kızım Ayşe”, “Güle Güle”, “Herkes Kendi Evinde”, “Büyük Adam Küçük Aşk” ve “Aşk-ı Memnu”, “Yarın Şimdidir” oyunlarını yöneten Güngör “Küçük Devlet” ve “Küçük Devlet” oyunlarını yönetti. Ayrıca “Gündür” ve “Uğurlugiller” adlı televizyon dizilerinde rol aldı.
Sinema kariyerine “Elveda” filmiyle başlayıp, “Büyük Adam Küçük Aşk” filmiyle noktalayan Güngör, 13. Ankara Film Festivali, 6. Sadri Alışık Ödülleri ve 23. SİYAD Türk Sineması’nda “En Güzel Erkek Oyuncu” ödülünü kazandı. Emekli bir yargıcı canlandırdığı bu filmle ödül aldı. “ödülüne layık görüldü.
Usta oyuncunun son eseri ise TRT için çekilen Canım Kocacığım adlı televizyon dizisi oldu.
Birçok film ve dizide sesiyle de yer alan usta sanatçı, pankreas kanseri nedeniyle 15 Eylül 2002 tarihinde 76 yaşında İstanbul’da vefat etti. Şükran Güngör’ün cenazesi Bodrum Turgutreis’te toprağa verildi.
“Kriz tiyatroda kalitesizliğin bahanesi değil”
Güngör, son röportajında tiyatrocu olarak hayatının her zaman kriz içinde olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Hep borç içinde yaşadık. Borçlarımızı zamanında ödeyemedik ama kriz kalitesizliğin bahanesi değil. Türk tiyatrosu her şeye rağmen ayakta kaldı, kaliteyi korumak için ne mucizeler yaşandı. Tiyatro da Sinemanın icadıyla büyük bir şok yaşadı. O zamanlar aynı tezler tiyatronun ortadan kalkacağını, bunun mümkün olamayacağını söylüyordu. teknik ekipman. Ancak tiyatro yeniden toparlandı ve seyirci ile oyuncu arasında nefes kesici bir bağ oluştu.”
Şükran Güngör ile ilk kez 1956 yılında Ankara Küçük Sahne’de “Dünün Çocuğu” adlı oyunu izlerken tanışan ve 1964 yılında onunla evlenen usta oyuncu Yıldız Kenter, Güngör’e olan aşkını, “Düzensiz, kaygan bir hayatın ardından güveni, huzuru” diye dile getirdi. Hoşgörü, anlayış ve saygı arayan iki kişiydik. İkimiz de buna dikkat ettik. Bunlar bizi birbirimize yaklaştırdı. Aşk sonradan geldi.” sözleriyle bunu aktardı:
“Oyunculuğunda en ufak bir yapaylık, geçersizlik yoktu.”
Kenter, başka bir röportajında eşini şu cümlelerle anlattı:
“Küçük Sahne’de çalışmaya başladığı günden itibaren duruşuyla, ustalığıyla, çalışkanlığıyla, daha iyiye, daha güzele ulaşma azmi ile yaşayan biri olarak kendini gösterdi. Her zaman öğrendi ve öğrenmek istedi. Her zaman kendini düzeltebildi, Kendini düzeltebildi. O Devlet Tiyatrosu’na girdi, ben de öyle.” ‘Öfke’ adlı oyunu sahneliyordum. ‘Öfke’ adlı oyunda Müşfik Kenter başrol oynuyordu. Şükran’dan diğer rolü istedim, kabul etti ve böylece birlikteliğimiz başladı. Onu istememin sebebi Şükran’ın doğru ve dürüst bir oyuncu olmasıydı. Oyunculuğunda en ufak bir yapaylık, geçersizlik yoktu. Sahnede her zaman dik durdu. Oyunculuğuna her zaman saygı duydum. İlk yönetmenlik deneyimim Şükran ve Müşfik sayesinde başarılı oldu. Şükran’ın doğuştan bir yeteneği vardı. Benim için her zaman etkileyici bir kişiliği vardı. “Onu ilk izlediğimde çok etkilenmiştim. O benim şansımdı. Çok sıra dışı bir insandı.”
Şükran Güngör, “Canım Kocam”, “Cesur Kuşku”, “Büyük Adam Küçük Aşk”, “Herkes Kendi Evinde”, “Kedi”, “Elveda”, “Nihavend Mucizesi”, “Uğurlugil Ailesi”, “Yarın Şimdi Bugün”, “Yunus Emre”, “Dul Kadın”, “Aşk-ı Memnu”, “Kızım Ayşe”, “Kartal Yuvası”, “Fatma Kardeş”, “Ölüm Tarlası”, “Pembe Kadın”, ” Halıcı Kız” ve “Elveda” dizi ve filmlerinde rol aldı.
Unutulmaz sanatçı, Güle Güle filmindeki rolüyle 2000 yılında 37. Antalya Film Festivali’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü almış, 2001 yılında ise filmiyle 6. Sadri Alışık Ödülleri’ni, 13. Ankara Sinema Festivali’ni, 23. Ankara Film Festivali’ni kazanmıştır. Büyük Adam Küçük Aşk’ta rol aldı. SİYAD Türk Sineması Ödülleri ve 8. ÇASOD Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu ödülüne layık görüldü.