Sosyal medyada yaptığı açıklamalarla eleştirilen Sevan Nişanyan, son günlerde gündemden düşmeyen isimlerden biri. Pek çok defa hakkında dava açılan Nişanyan’ın kim olduğu ise merak ediliyor. İzmir Selçuk’ta bulunan Nesin Matematik Köyü’nün kurulmasını sağlayan yazarın turizm, etimoloji, seyahat gibi alanlarda yayınlanmış birçok kitabı bulunuyor. Peki Sevan Nişanyan kimdir, kaç yaşında, nereli, eğitimi ve mesleği ne? Sevan Nişanyan’ın kitapları neler? Ayrıntılar içeriğimizde.
Sevan Nişanyan Kimdir?
Tam ismi Sevan Bedros Nişanyan olan müellif, 21 Aralık 1956 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Nişanyan hem Türk hem de Ermeni’dir. İlkokulu İstanbul’da bulunan Ermeni okullarından biri olan Pangaltı Mıhitaryan Okulu’nda okudu.
Daha sonra, Işık Lisesi ve Robert Koleji’nde eğitim gördü. Üniversiteyi ise Amerika Birleşik Devletleri’nde okudu.
ABD’nin meşhur okullarından biri olan Yale Üniversitesi’nde ideoloji kısmını okudu.
Daha sonra, Columbia Üniversitesi’nde siyaset bilimi alanında yüksek lisans ve doktora çalışması yaptı. Eğitimini tamamladıktan sonra Türkiye kesin dönüş Nişanyan, Karl Max’ın Grundirisse isimli çalışmasını Türkçe’ye çevirerek yayınladı.
Pek çok dergide ve gazetede makaleleri yayınlandı.
Bir firma kurarak Commodore 64 isimli bilgisayarı Türkiye’ye getirdi ve bir mühlet o firmanın yöneticilğini yaptı.
Uzun bir devir bilgisayar programcılığıyla ilgilendi. Daha sonra İngiltere ve Uzak Doğu için çeşitli seyahat kitapları yazdı. 1998 yılında Türk turizme katkı sağlamak emeliyle Küçük Oteller Kitabı’nı yayımladı.
2004 senesinde İnsan Haklar Derneği tarafından Ayşenur Zarakolu Özgür Düşünce Ödülü’nü aldı. Agos ve Taraf gazetelerinde köşe müellifliği yaptı.
Sevan Nişanyan’ın Bazı Eserleri
Yanlış Cumhuriyet / Atatürk ve Kemalizm Üzerine
Sözlerin Soyağacı: Çağdaş Türkçenin Etimolojik Sözlüğü
Küçük Oteller Kitabı
Ankara’nın Doğusundaki Türkiye
Meraklısı İçin Karadeniz
Herkesin Bilmediği Fevkalâde Yerler
Mavi Kıyılarda Yeme İçme Sanatı
Kelimebaz-ı
Adını Unutan Ülke
İyimser Zamanlar
Halim ile Salim
Nişanyan Sözlük- Çağdaş Türkçenin Etimolojisi