ATM’lerdeki Para Sayma Sesi Sahte mi?
Zaman zaman kendimizi güzel hissetmemizi sağlayan bu sesin sahte olduğuna dair paylaşımlar bir süredir sosyal medyada dolaşıyor. Argümanlara göre; ATM’lerde duyduğumuz para sayma sesi bir hoparlörden gelir ve bu nedenle 50 TL çeksek, 1000 TL çeksek yine aynı sesi duyarız.
Pek çok kişiyi hayal kırıklığına uğratan bu paylaşımlarla ilgili içinize su serpecek bir haberimiz var. Aslında Duyduğumuz ses gerçek ; yani bir hoparlörden gelmiyor. Ancak yine bu ses para sayan bir ATM sesi değildir. Peki bu sesin kaynağı nedir? Bir uzmana sorduk ve yıllar geçti Ülkemizin en köklü bankalarından birinde bulunan ATM’lerin bakımlarının yapılması.Adını koyamadığımız uzmanlara danıştık.
Şu meşhur para sayma sesini hatırlayalım:
Sosyal medyada dolaşan iddialara göre; Bu ses bir internet sitesi tarafından ‘insanı rahatlatan yapay sesler’ hashtag’i ile paylaşılmış ve bunun üzerine insanlar sesin hoparlörden geldiğini söyleyerek paylaşımlara başlamışlardır. Ancak kaynaklar ve ATM uzmanları bunun tersini söylüyor.
Hepimizin merak ettiği bir soru ile başlayalım: ATM’lerin içinde neler var?
ATM’lerin çalışma sistemini çok detaylı anlatarak sizleri sıkmak istemiyoruz. Bu sebeple kısaca bahsetmemiz gerekirse; ATM’lerin içindeki mekanizma, kartınızın ve şifrenizin doğru olmasını sağlar. vakumla ayrılmışEn üste gönderilene kadar birçok işlem gerçekleştirir.
Üstelik bu işlemler yapılırken çekilen ve yatırılan paralar, çekler her zaman diğer bölmelerde bulunur. çekmece benzeri Bu bölmelere ‘kaset’ denir.
ATM’lerin içinde genellikle 4 adet kaset (çekmece) bulunur ve bu kasetlerden genellikle 2 adet bulunur. ATM’den çekilebilen para için ayrılmıştır.Kalan bantlardan birinde çek gibi içinde nakit bulunan belgeler, son kalan bantta ise ATM’ye yatırılan paralar yer alır.
ATM’nin ödeme yapması için ayarlanmış çekmecelerde (yani kasetlerde) Madeni paralar balyalar halinde istiflenir.Böylece çekmek istediğiniz para miktarını girdiğinizde ATM bu balyalardan istediğiniz büyüklükte vakumla ayırarak dönen bant ve çarklar yardımıyla para odasına gönderir.
Bizce bu çarkların sesi para sayma sesidir.
Üst üste yığılmış çekmecelerdeki parayı hatasız bir şekilde en üste taşımak için ATM’lerin çalışma mekanizması hep aynıdır. Bu mekanizmayı oluşturan çarklar parayı bize ulaştırmak için hep aynı hareketi yaparlar (tüm mekanizma sadece bir kez çalışır); önce madeni parayı boyutuna ve miktarına göre seçer,Daha sonra parayı bize gönderiyor. Ne kadar para çekersek çekelim aynı sesi duymamızın nedeni, ATM’lerin her zaman aynı şekildeçalışmasından kaynaklanmaktadır.
ATM’lerin bakımını yapan kişiler de duyduğumuz bu sesin kaynağının herhangi bir hoparlör olmadığını açıkça belirtiyor. Çünkü onlardan aldığımız bilgilere göre parayı saymıyorlar. sesin kaynağı ATM içindeki tekerlekler ve parayı yukarıya taşımak için çalışan bantlardır.Bu yüzden para saydığını düşünüyoruz. ATM’lerin içinde rastgele hoparlör yok ; sadece içerideki çarkların sesini duyarak gelecek paramızın hayalini kuruyoruz.
ATM bakımı yapan uzmanımızın bize gönderdiği videoda duyduğumuz seslerin ne kadar gerçek olduğunu görebilirsiniz:
Eski tip ATM’lerde çalışma sistemi biraz farklıydı. Ama yine benzer bir ses geldi.
Makinelerin çalışma sistemini merak ediyorsanız şu içeriklere de göz atmak isteyebilirsiniz:
Bir başka şehir efsanesinin aslını da buradan öğrenebilirsiniz: